keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Brutaali-Kemppainen

2.12.2015

Ounou.
Talvi päällänsä ja pitkä rundi edessä.
27.11. oli Lahdesta Kujalan jätekeskuksesta löytynyt mitä eriskummallisin västäräkki.
Aika nopeasti annettiin dudetasollekin ymmärrystä että kyseessä on alalaji leucopsis.
Selkeämmin sanottuna amurinvästäräkki. Vaikka ei tuo mulle mitään sanonut kunnes Vesilahden lintushamaani Jani Vastamäki muistaakseni FB:ssä totesi että kyseessä on yksi harvinaisimmista Suomessa nähdyistä linnuista. Koskaan.
Jo alkoi luupäässäkin syttyä pohdintaa että pitäiskö tonne mennä?
Nimenomaan luupäässä sillä Rissasen kanssa käytiin 28.11. iltapäivällä paikalla totaalivika-aikaan eikä lintua enää näkynyt.
Ennen kuin seuraavana aamuna samalla altaalla jossa se enimmäkseen oli majaillut.
Ja mikä kasvatti kitkeryyttä niin aamulöytösakki oli tietysti Mäkpen porukka Porista.¨
Ihan tostakin syystä oli tehtävä pakonomainen uusi yritys.

Nyt kohtalotoveriksi lähti Jari Laiho eeliksen toivossa vaikka tuosta ei taida uutta lajia plakkaroimaan päästä. Mahtaako kukaan edes tietää kenet pitäisi pinnan takia lahjoa? Toivoa sopii että Suomen rariteettikomitea ottaa rohkean kannan ja iloisesti yllättää kaikki matkaa taittaneet bongaritoverinsa. :) !!??

No, tänään natsas vässybongo 100 prosenttia paremmin.
Auto jätettiin ohjeen mukaisesti kurviin ja noustiin vallille jossa "joku" Karno Mikkola puolipimeässä harhaili notta missäs tuo allas ja lintu?
"Tosa se altaan reunalla laiturin alla jo valmiina käppäilee" huikkas Laiho klo 8.12.


Laiho esiplokkasi vässyn tänään. Gomia oli!
Kujalan Jäteaseman ja västäräkkialtaan suojelemiseksi alue oli taajasti panssariesteytetty Hiace-tyyppisten ajoneuvojen aiheuttamaa uhkaa varten kuten kuvasta näkyy. Esteistä huolimatta altailla oli muutama pirssi ja mekin manattiin että miksi ei tultu portin kautta?

Paikalla oli mm. tämä Hylsy-Hiace. Siitä huolimatta tänään ei nuijattu.
Kuva ei ole tältä reissulta, en tajunnut napata muistoa kun en osannut arvata että kohta alkaa kalabaliikki.

No pitihän auton omistajaa eli Olavia lähteä moikkaamaan aina kun näkyy.
Se olikin tällä kertaa virhe. 
Olkku kysyi että tuux tavaratilaan niin käydään ottamassa västäräkistä pari kuvaa.
Totta maar mä lähdin! Autohan on mainio piilokoju jota linnut harvemmin säikkyvät. Vaikka jotkut väittää että linnut on viisaita niin on ne aika saakutin tyhmiä. Metallirotjake ei haittaa mutta jos siitä astut ulos niin paniikki on valmis.
Tällä kertaa ei paniikkia. Nätisti Olkku ajeli altaalle, västäräkki käppäili kohti, kääntyi ja lähti kalppimaan takaisin ja Olavi peruutti pois.

Amurinvästäräkki (Motacilla alba leucopsis) 2.12.2015 Lahti Kujalan jätekeskus.
Eka Suomessa ja kolmas WP:n alueella. Magarari alalaji.

Kuvista tuli pimeän takia ihan skeidaa ja niin tuli jälkeenpäin Facestakin. Altaalle ajelusta porukat nykäisi herneet palkoineen nenään. Banaalia ajelua kuvailtiin mm. absurdiksi näyksi. Linnun originaali löytäjä poltti kääminsä ja poistui keskustelupalstalta.
Altaalle eikä koko jäteasemalle olisi saanut mennä autolla jätevirtauksia häiritsemään.
Vaikka tuo allas on aseman sivussa eikä jätekasoilla..
Kommentteina mm. että jos lentokentälläkin ajellaan autolla niin ennen pitkää tulee lentokone ja rysähtää.
No, Olavi oli kysynyt portilta ajoluvan. Bongariliiton säännöt kieltävät suurharvinaisuuden lähestymisen kuvaustarkoituksessa kahden ensimmäisen päivän aikana.
Löydöstä oli kohta viikko joten mikä oli probleemi? Bongatusta linnusta oli aikaisemmin hyviä lähikuvia, olikohan ne otettu altaalla kävelemällä vai linnun lähtöriski minimoimalla eli autosta?
En kyllä itse nähnyt tilanteessa mitään makaaberia sävyä vaikka tämä brutaali lähestyminen aiheutti bongariyhteisössä syvää paheksuntaa ja kuohuntaa.
Minusta kaatopaikalla jos kuvataan niin se tapahtuu autosta. Eri juttu jos syntyy paikalle tunkua ja aitoa häiriötä. Silloin toimitaan tilanteen mukaan se on ihan selvä. Mutta...se missä toinen näkee sietämätöntä häiriötä on toisen silmissä normitoimintaa.
Taas yksi pikanteista linharrastuksen suomista rajattomista iloista!
Ja mitä me tästä opimme: Pitää välttää poliisin (vaikka evp) ohjastaman pakettiauton kyytiin menemistä!

Tässä tämä brutaalisen havaintokäyttäytymisen ilmentymä Bongariliiton sihteeri Kemppainen arokiurupaikalla 11.2.2015. Vakavasti puhuen Olavin käyttäytyminen havaintopaikoilla on moitteetonta ja esimerkillistä. Vaikka hänellä on tuo pitkä "tötterö" ja kuvaaminen kiinnostaa niin tällä(kin) kertaa kritiikki oli aiheetonta, vailla perusteita ja kajahti pahasti kivikkoon

Takas reissuun: Amuri nähtiin välittömästi mut ei vielä viittis kotia mennä, kello on vasta ysin paikkeilla. Lähetääs Pihtiputaalle ottaan jallu talvipinnax! Joo!
Autolle kävellessä tuli Olkion Jouko vastaan ja kysy miss lintu. Tossa altaalla huhuiltiin Joukolle joka paineli matalalentoa vallille. Vaan ei tainnut olla tarpeeksi nopea. Vässy oli nimittäin hilpaissut. Eikä sitä sen koommin nähty! Tuskin paineli takaisin itään 6000 kilsan päähän?

Köröteltiin Pihtipudasta kohden ja välillä käytiin syömässäkin.
Jonka aikana tuli pikkuruokkihäly Porista perhana kun Alapa oli Kuuminaisissa semmoosen nähny. PLY:n ja Porinpinna olis.....300 kilsaa, ei kerkee.
Joten kikkee kohti!
Joka näkyi heti aukealle päästyämme lennossa ja tipahti pellolle. Tänään kulkee muukin kuin auto!

Kattohaikara (Ciconia ciconia) 2.12.2015 Pihtipudas Kortteinen.
Lintu oli tosikova talvipojo, Tiira ei välillä 1.12.-1.3. tunne kuin yhden aikaisemman päivämäärällisen haviksen vuodelta 1978. Kärkikuukausi-bongareilla aikaisempia haviksia näkyi olevan joista ei mulla parempaa tietoo.
Kattohaikarasta nimeltään Joppe tuli julkkis.
Oli paikalla 7.11.2015 alkaen ja selviytyi ruokinnan avulla aina 3.1.2016 asti jolloin valitettavasti menehtyi lento-onnettomuudessa. Joppe, RIP.

Eikä tämä tähän loppunut. Pihtiputaa oli tänään oikea talvinen haikarapuisto. Nimittäin eilen oli keskustassa näkynyt jallukin, viimeksi jossain Shellin pihalla jonka lähistöllä pitäisi olla lintutorni. Tornille kävellessämme törmäsimme kumisaapasherraan jolla oli iso murhe.
Hänellä oli auto hajonnut ja hän tarvitsi yhdeksän euroa että pääsisi äkkiä töihin iltavuoroon. Tosin työmatkaprojektin aloitus oli kesken vielä tunninkin päästä kun Shellistä seurasimme homman etenemistä.

Putaanlahden lintuhuvimaja. Hauska oli paikka niinkuin Jarin ilmekin kertoo.
Jaa juu, näkyi sieltä majasta Jallukin. Jalohaikara (Egretta alba) 2.12.2015 Pihtiputaa Putaanlahti. 
Lintu paikalla 1.-4.12.2015.
No ny riitti ja kotia kohti. Taisi tulla jotain 800 kilsaa talvikeleillä. Vähän liikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti